MARIA CIOBANU

Maria Ciobanu sustine un recital de muzica populara in timpul manifestarilor organizate de Ziua Nationala a Romaniei, in Piata Unirii din Iasi, sambata, 1 decembrie 2012. LIVIU CHIRICA / MEDIAFAX FOTO

Maria Ciobanu, nascuta pe 3 septembrie 1937, in satul Hotaroaia, comuna Rosiile, judetul Valcea este o indragita interpreta a folclorului muzical romanesc.

Maria Ciobanu s-a nascut intr-o familie de iubitori ai cantecului popular. Tatal sau, Ion Ciobanu, era un instrumentist popular, iar mama sa, Nicolita, a avut o voce deosebita. Incă de mică, Maria, “guguia” pe dealuri in timp ce mergea cu animalele la pasunat. Povestea cantaretei relatata de oamenii satului este cea a unui copil cãruia i-a plãcut sã traiascã viata la maxima intensitate. `Mãria era iubzreata foc si canta cu aceeasi dragoste cu care iubea`, povestesc cei care au cunoscut-o in Ziarul de Vrancea.

LIVIU CHIRICA / MEDIAFAX FOTO
LIVIU CHIRICA / MEDIAFAX FOTO

`M-am trezit cantand, pentru ca si mama, si tata cantau si am cantat si eu de cand eram micuta. Ma duceam cu oile pe camp, cantam pe un deal de rasunau vaile si padurile, la Rosiile, unde m-am nascut, si toate femeile se minunau: «I-auzi-o pe Maria lui Ion Ciobanu, ce glas frumos are!». Pe la varsta de 5-6 ani ma punea tatal meu sa cant in fata musafirilor si le spunea: «Pe-asta mica am s-o fac mare artista!». Si i s-a indeplinit, iata, aceasta dorinta, dar si visul meu. M-am nascut intr-o familie cu aptitudini muzicale si am invatat sa cant de la tatal meu, Ion, de la mama mea, Nicolita, de la fratele meu`, spunea Maria Ciobanu intr-un interviu.

Maria Ciobanu a invatat sa cante de la lautarii renumiti din zonã, de unde culegea doine, balade si cantece specifice locurilor. Oamenii din sat ii spuneau `Ciocarlia` din Rosiile. Toti o indrageau si devenise `zana satului`, fiind invitata sa cante la nunti, botezuri si la hora din Ciobanesti sau din fata Primãriei. Asa se face ca a fost remarcata si dusa la Bucuresti unde s-a inscris la un concurs pentru ocuparea a douã posturi la Ansamblul `Ciocarlia` al Ministerului de Interne.In juriul din care facea parte si Maria Lataretu, din cei 400 de inscrisi doar doi au trecut proba de foc: Irina Loghin si Maria Ciobanu. Asta este cantareata care-mi va calca pe urme`, a zis cu Maria Lataretu. Dupã desfiintarea ansamblului, Maria Ciobanu a fost angajatã la Doina Ilfovului.

In aprilie 1962, Maria Ciobanu este primita in Ansamblul „Ciocarlia” din Bucuresti. Aici, printr-o bogata activitate concertistica, isi desavarseste calitatile vocale si interpretative. A facut apoi parte din Ansamblul „Doina Ilfovului” si a colaborat cu alte numeroase ansambluri de cantece si dansuri populare din capitala si din cele mai de seama orase ale tarii. Maria Ciobanu a cantat in toata tara si in numeroase tari straine, in unele dintre ele in repetate randuri: Iugoslavia, Cehoslovacia, U.R.S.S, S.U.A, Israel, Austria, Belgia, Olanda, Danemarca, Italia, Malta, etc. Pretutindeni este intampinata cu nespusa caldura de de iubitorii cantecului popular, iar presa ii lauda fara precupetire harul (un cronicar din Novisad, bunaoara, o numeste „steaua stelelor Festivalului”!). Foarte multe din melodiile insufletite au devenit extreme de populare, mult indragite de public, ca de pilda: „Sarpe, sarpe de dudau”, „Azi noapte cand m-am culcat”, „Mult mi-i drag mie Marin”, „Ia-ma dor si du-ma, du-ma!”, haulitele „A naibii e iubitu”, „Spune-mi neica, mergi, nu mergi?”, „Hăulesc gorjencele”, „Lie, ciocarlie” si multe altele. Dupa ce a interpretat in stil propriu melodia Lie ciocârlie in 1973, Maria Ciobanu a primit un nume bine meritat: `Ciocarlia cantecului popular romanesc`.In 1977, cand a devenit laureata a Concursului interpretilor profesionisti din tara, unul dintre membrii juriului a exclamat: Nu e glas, e forta a naturii, e un miracol. I-ati ascultat trilurile «Ciocarliei»? Sunt neomenesti, sunt chiar de pasare a cerului. `Lie, ciocarlie` este cantecul cel mai apropiat de sufletul meu si a devenit ultracunoscut prin interpretarea mea, insa toate piesele din repertoriul meu imi sunt dragi si am asezat in ele din intamplarile fiecarei mame, ale fiecarei femei, incat oricine le asculta sa se regaseasca in ele, marturisea Maria Ciobanu.
Calitatile artistice ale Mariei Ciobanu au fost incununate de inalta consacrare: este laureata a Festivalului national „Cantarea Romaniei”, cucerind primul loc la cncursul pe tara al solistilor profesionisti de muzica populara, in 1977.In plan personal, Maria Ciobanu a avut o viata amoroasa tumultoasa.

S-a casatorit de tanara cu un barbat din zona natala, insa nu a dus-o prea bine cu acesta, relata intr-un articol Ziarul de Vrancea.
Sotul ei o batea, asa ca intr-o seara a fugit la rude.
Maria Ciobanu are doua fete: pe Liliana si pe Camelia, precum si un baiat: Ionut. Acesta din urma este rodul iubirii dintre Ciobanu si Ion Dolanescu.
Căsătoria cu Ion Dolanescu n-a durat decat patru ani. Ulterior, Maria Ciobanu s-a recasatorit cu Mircea Câmpeanu, fost antrenor de baschet la Steaua si fostul sot al altei interprete indragite, Ileana Sararoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.