ANTON ACHIȚEI

Anton Achiței s-a născut pe 27 august 1946 în satul Mănăstireni – Poenari, județul Botoșani, fiu al lui Vasile și al Anicăi, într-o familie cu șase copii.

Din perioada copilăriei acesta a ascultat muzica unor interpreți precum Gică Petrescun, Maria Tănase și Ioana Radu iar prima data cand a cantat in public a fost in clasa a saptea, indemnat de diriginta. In cadrul unei serbari scolare, a cantat “A venit aseara mama”, iar aplauzele primite i-au dat forta sa mearga mai departe. Ajungand la Suceava, s-a indragostit de spectacolele de acolo si de Ansamblul Ciprian Porumbescu, asa ca a ales sa se inscrie la Scoala Populara de Arta din Suceava, sectia canto popular.

Anton Achitei s-a angajat apoi la Ansamblul din Botosani al Casei Creatiei Populare, apoi la Ansamblul Plaiurile Bistritei din Bacau. Membru al “Rapsozilor Botosanilor”, artistul a si predate canto popular la Scoala de Arte din Bacau.

De-a lungul carierei sale, a compus peste 100 de piese de muzica populara, avand drept inspiratie toate regiunile tarii. Desi a avut ocazia sa se mute in capitala, colindand tara in lung si-n lat cu muzica sa pentru festivale, nunti si petreceri, s-a oprit tot in Moldova. Pentru interpret, acesta era singurul loc de unde isi putea extrage inspiratia si de care se simtea legat cu adevarat.

Bogatul sau repertoriu in melodii de dragoste, de dor sau de jale, il situeaza pe Anton Achitei printre marii rapsozi de valoarea a cantecului popular romanesc, acesta fiind sufletul petrecerii la fiecare nunta unde este invitat, după care a fost angajat al Ansamblului Casei Creației Populare din Botoșani, apoi a Ansamblul ”Ciprian Porumbescu” din Suceava, iar mai apoi al Ansamblului Plaiurile Bistriței din Bacău începând cu anul 1981. La inceputul anilor 90, Anton Achiței s-a reîntors pentru cățiva ani pe meleaguri bucovinene la vechea dragoste – Ansamblul artistic ”Ciprian Porumbescu” din Suceava,

De asemenea, a fost profesor de canto popula Populară de Arte din Bacău. În timpul carierei de peste 40 de ani, a compus peste o sută de piese populare românești cu inspirație din variate regiuni ale țării.

În noiembrie 2019, Achiței a încercat să se sinucidă în timpul cazării într-un hotel din Suceava, în ziua dinaintea susținerii unui concert. A decedat la vârsta de 74 de ani, la data de 16 aprilie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.