S-a stins maestrul dirijor VIOREL LEANCĂ

Viorel Leancă, fost dirijor al Ansamblului ”Ciprian Porumbescu” Suceava, a trecut la cele veșnice la vîrsta de 70 de ani. Ansamblul: ”Prin amprenta sa creatoare pusă pe destinele numeroșilor artiști a strîns de-a lungul timpului ropote de aplauze la scenă deschisă”.

Ansamblul ”Ciprian Porumbescu” Suceava transmite un mesaj de condoleanțe la trecerea la cele veșnice a maestrului Viorel Leancă. Artistul a încetat din viață la vîrsta de 70 de ani.

În mesajul ansamblului artistic profesionist se arată: ”Există o armonie în toamnă și o strălucire în cerul ei. Zorii dimineții au transformat această armonie în tăcere. Este tăcerea lăsată în sufletele noastre de vestea încetării din viață a celui ce a fost VIOREL LEANCĂ, Maestru Dirijor al Orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist <Ciprian Porumbescu>. Astăzi, Ansamblul pe care l-a iubit atât de mult a îmbrăcat peste straiul popular haine cernite. Maestrul a plecat dintre noi în toamna vieții la Ceruri, acolo unde se spune că nu există lacrimi și dor sau suspine, lăsând în urmă scrierile sale muzicale, un adevărat tezaur al folclorului bucovinean și nu numai. Prin amprenta sa creatoare pusă pe destinele numeroșilor artiști a strâns de-a lungul timpului ropote de aplauze la scenă deschisă. Astăzi părăsește această lume, lăsând tristețe și regrete în sufletele celor care l-au cunoscut, dar și muzica pe care a iubit-o mai mult decât oricare alt lucru și care va rămâne întru veșnicia timpului aici, pe pământ. Suntem alături de familia greu încercată și transmitem sincere condoleanțe. A căzut cortina pe drumul vieții maestrului Viorel Leancă, dar s-a aprins pe Cer o stea. Rămas bun, Maestre!”.

În 2014, Viorel Leancă a fost declarat cetățean de onoare al județului Suceava. În hotărîrea Consiliului Județean se menționa: „În calitate de instrumentist și mai apoi de dirijor al orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist <Ciprian Porumbescu>, maestrul-dirijor Viorel Leancă a preluat bagheta continuității muzicale de la folcloristul și dirijorul George Sîrbu dăruind-o Ansamblului ca pe un simbol magic pentru timpuri creatoare trecute dar și viitoare cu încrederea păstrării de către noile generații a drumului drept al adevăratelor valori folclorice. De-a lungul timpului a legat de bagheta dirijorală numeroase creații personale ce se regăsesc în zestrea repertorială de tezaur a Ansamblului Artistic Profesionist <Ciprian Porumbescu>.

sursa: https://www.radiotop.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.