IONELA PRODAN

A murit interpreta de muzică populară Ionela Prodan | Digi24

IONELA PRODAN

S-a născut pe 6 octombrie 1947, în Oltenia, comuna Dăbuleni, județul Dolj.

  • Detalii neștiute despre viața Ionelei Prodan | Divahair.ro - Detalii tulburătoare din copilăria Ionelei Prodan

Copilăria ei a fost lipsită de figura paternă, tatăl artistei murind foarte tânăr, cu două luni înainte ca aceasta să vină pe lume. Ionela Prodan a fost crescută, practic, de cei doi frați, unul mai mare cu nouă ani, celălalt cu șapte ani mai în vârstă. Conform propriilor declarații, mama sa, nevoită să plece la muncă pentru a întreține familia, a îndemnat-o permanent să învețe carte.

Ionela Prodan, ultimul interviu al regretatei artiste de muzică populară. A apărut la aproape un an de la moartea sa | Româneşti, Vedete | Unica.ro

Așa că, la îndemnurile mamei și urmându-și propria dorință, Ionela Prodan a urmat cursurile a două facultăți la Universitatea din Craiova: Istorie-Geografie și Istorie-Filosofie.

Cauza mortii Ionelei Prodan! Medicii au facut anuntul la scurt timp dupa ce a decedat. Ce a rapus-o pe interpreta de muzica populara

Însă tot cântecul era chemarea ei. Prin urmare, în anul 1970, la ediția a doua a Festivalului Maria Tănase din Craiova, a obținut Marele Premiu al Festivalului, premiu ce i-a deschis calea către celebritate.

Ionela Prodan, Privighetoarea Gorjului, o viaţă dedicată muzicii. "Iisus Hristos m-a salvat şi m-a păstrat pentru lume" TOP MELODII

FOTO / Filmarea de la nunta Ionelei Prodan, vândută în străinătate! Cele mai prețioase amintiri nu au fost recuperate niciodată de familia Prodan | Spynews.ro

În 1982 a ajuns la Washington prin Ambasada Română și a avut ocazia să o cunoască pe Nancy Reagan, Prima doamnă a Statelor Unite la vremea aceea, căreia i-a dăruit cadou o ie, o maramă și un brâu popular. A concertat și în Australia alături de artistii Ion Dolănescu si Tiberiu Ceia.

Ion Dolănescu și Ionela Prodan, duetul memorabil din muzica populară românească 💫 - YouTube

În 1992 și-a pierdut soțul, pe Traian Tănase, moment din care, pentru a putea avea grijă de fetele sale  ajunse la vârsta adolescenței, Anamaria și Anca, a trebuit să pună pe locul doi cariera muzicală. Până atunci, cântăreața avusese parte de un sprijin real din partea soțului, acesta ocupându-se de copii când ea se afla la concerte în țară sau peste hotare. Traian Tănase a decedat la 54 de ani din cauza unei congestii celebrale.

Cine a fost Traian Tănase, primul soţ al Ionelei Prodan: "Un soţ şi un tată excepţional" | Spynews.ro Mesajul transmis de Anamaria Prodan, la un an de la moartea mamei sale, Ionela Prodan | Spynews.ro

În anii 97 a intrat în media ca realizator al emisiunii folclorice ‘Din bucata mea de pâine„ ,la Radio România Antena Bucureștilor, astăzi București FM.  Ulterior trecând la Tele 7 Abc, cu emisiunile ‘Îți mai aduci aminte, doamnă’ și ‘Cântecul și casa lui’, afost director de programe la Etno TV., apoi după jumătatea anilor 2000 a fost realizator si director al Departamentului Cultura din cadrtul TVRM a Universității ”Spiru Haret” din București realizând în continuare cele două emisiuni de suflet ale ei.

Ionela Prodan

Pe 29 noiembrie 2002, preşedintele Ion Iliescu i-a conferit Ionelei Prodan Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală.

Ionela Prodan - Satule, mi-e dor de tine - YouTube Ionela Prodan - Inima-mi Arde De Dor | ArtistInfo

Ionela Prodan – Să tot petreci, la masa noastră | Disc Vinil

Ionela Prodan în calitatea sa de de Director al departamentului de ”Promovarea Culturii tradiționale ” din cadrul Ministerului Culturii, a fost singurul demnitar care a realizat un spectacol de înaltă ținută intitulat GALA FOLCLORULUI ROMÂNESC, în luna septembrie a anului 2002 care a avut loc la sala ‘I.L Caragiale’ a Teatrului Naţional ‘I.L. Caragiale’, Bucureşti, spectacol în care a pus in valoare mare parte a artistilor scenei folclorice din România.

Vinil Ionela Prodan ‎– Mi Te-ai Lipit De Suflet - Palatul Vechiturilor

In anul 2000 alături de o mâna de oameni de suflet, artisti din toate ramurile culturii românești a înființat”Asociația Națională a Interpreților și Ansamblurilor Folclorice din România”, din dorința de a îi ajuta pe artiștii marginalizati la acea vreme (actori, soliști vocali, instrumentiști, formații de dansuri, ansambluri și orchestre populare). Din 2001 până în 2004, Ionela Prodan a coordonat în cadrul Ministerului Culturii departamentul de promovare a culturii tradiționale, în anul 2003 fiind distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. În 2013, la propunerea ministrului afacerilor externe, a devenit reprezentant special pentru românii de pretutindeni.

Ce comoară a găsit Anamaria Prodan în casa mamei sale, Ionela Prodan, după moartea artistei? "Nu se vinde nimic" - WOWBiz

Ionela Prodan a avut o viață de film și o carieră spectaculoasă, marcată de cântece  care vor rămâne pentru totdeauna în mentalul colectiv, precum ‘Din bucata mea de pâine’, cântec inspirat din propriile sale probleme. De asemenea, publicul o ține minte pe artistă pentru colaborarea sa de succes cu Ion Dolănescu.

Ionela Prodan a murit. Cele mai frumoase realizări ale artistei pe care multă lume le-a uitat

A fost un om plin de viață, energică, veselă si prieten de nădejde. Încetează din viață la 16 aprilie 2018, dupa o lupra cu boala necruțătoate, cancer la pancreas.

Declarații emoționante în ultimul interviu al Ionelei Prodan: ”Viața e o bucurie!”

A lăsat moștenire în lada de zestre a țării adevărate perle ale folclorului românesc;

  • Din bucata mea de pâine
  • Astă seară-i seară mare
  • Voinea-l meu, voinicule în duet cu Ion Dolănescu
  • La Tismana, la Tismana în duet cu Ion Dolănescu și multe altele
  • În pădure la Zăval
  • Ană, Ană și Mărie
  • Asta-i viața, n-ai ce-i face
  • Omule, pomule
  • Omule, nu-ti pierde fireaIonela Prodan a murit! Celebra cântăreață de muzică populară avea 70 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.