ILEANA CONSTANTINESCU
Născută la 30 mai 1930, la Comani, județul Olt, lângă Drăgănești – Olt și a reprezentat cu mare cinste cântecul oltenesc dar cu precădere cel muntenesc,
În 1951 o echipă de specialiști de la Institutul de Folclor din București ajunge în satul artistei, la Comani, cu scopul de a identifica noi talente artistice din mediul rural pentru concursurile inter-comunale, inter-raionale și inter-regionale din acel an. Este remarcată de folcloristul Constantin Prichici. Interpreta câștigă premiul I pe regiune – Regiunea Teleorman cum era la acea vreme, și premiul al II-lea pe țară.
În vara anului 1952 efectuează primele înregistrări la Radiodifuziunea Română, în număr de cinci: „Busuioc, floare cătată”, „Dunăre, Dunăre”, „I-auzi, mândro, pițigoiul”, „Marioară de la munte”, „Plin e codrul de voinici”. A avut drept acompaniament orchestra condusă de Ionel Banu. La 3 august 1952 i se difuzează la Radio România București pentru prima dată piesele, dată ce semnifică debutul radiofonic al artistei.
În perioada 1951-1956 înregistrează peste 200 de cântece la Institutul de Folclor.
Urmează cursurile Liceului de Muzică din București, în perioada 1954-1958, la clasa de canto popular, unde le are profesoare pe Maria Tănase si Elisabeta Moldoveanu. I-au fost colegi; Victoria Darvai din Maramureș, Natalia Șerbănescu din Dobrogea, Natalia Gliga de pe Valea Mureșului Superior si nu in ultimul rând Benone sinulescu din Muntenia.
A efectuat numeroase turnee în țară și a colaborat cu orchestrele și ansamblurile: „Taraful Gorjului” – Târgu – Jiu („Doina Gorjului” de mai târziu), „Doina Argeșului” – Pitești, „Doina Olteniei” – Craiova, „Doina Ilfovului” – București, „Brâulețul” – Constanța, „Rapsodia Română” – București, „Flacăra Prahovei” – Ploiești.
Pe 23 septembrie 2004 a avut loc, la Radio Difuziunea Română, Studioul de concerte „Mihail Jora”, spectacolul „Ileana Constantinescu la 75 de ani”, în cadrul căruia au fost invitați să cânte colegii de scenă ai artistei. De menționat că Ileana Constantinescu a susținut numeroase concerte in țarâ alături de nume sonore ale muzicii tradiționale românești: Ion Dolănescu, Tiberiu Ceia, Angela, Moldovan, Gică Petrescu, Petre Săbădeanu, Natalia Șerbănescu, Florentina Vlad, Maria Bararu, Tita Bărbulescu, Georgeta Anghel, Romica Puceanu, Angela Buciu, Nicolae Sabău, Ana Pacatiuș, Ileana Domuța Mastan si mulți alții.
În anul 2002 – a primit Medalia Națională ”Serviciul Credincios” clasa a III-a iar în anul 2004 – i-a fost conferit Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler, ambele de către Presegintele României
Din 2000, Casa de Cultură din Drăgănești – Olt poartă numele artistei. Pe lângă multe alte festivități, aici se desfășoară în fiecare an Festivalul – concurs național de doine și balade „De la Drăgănești la Vale”. Denumirea festivalului reprezintă titlul unui cântec din repertoriul interpretei.
Ileana Constantinescu a avut deficiențe de vedere, practic a fost aproape oarbă, Regretul ei a fist ca niciodată nu și-a putut vedea cu adevărat publicul drag ce o adula.
A încetat din viață la 24 mai 2018, la vârsta de 89 de ani, la București.