TIBERIU CEIA
Cunoscut publicului iubitor de cântec autentic românesc din Banat, Tiberiu Ceia nu a fost doar un simplu interpret de cântec tradițional din Banat ci un filolog de excepție, un dascăl dibaci, a fost printre fondatorii postului TVR – TIMIȘOARA, fiind director al postului regional dar și realizator de emisiuni aici, printre care as aminti una dintre cele mai cunoscute “Căntecul de acasă”, pe care a realizat-o până de curând, atât pe TVR TIMIȘOARA cât și pe TVR 3.
Tiberiu Ceia s-a născut pe data de 16 iulie 1940 în Timişoara, intr-o vară nabadaioasa, la ora 11.44, in timp ce o furtuna puternica rupea toti copacii de pe strada.. Primele cântece le-a auzit în casa de la mama sa venită din Bihor şi de la tatăl sau de la Oraviţa . Mama sa venea din Bihor şi era o bună cântăreaţă, iar tatăl era de la Oraviţa şi cânta superb. Primele cântece le-a auzit în casă. „Frumoasă vecina noastră”, îl cântau părinţii săi la petrecerile lor. El am transformat textul, influenţat fiind de poezia populară, de cea din perioada de început a literaturii noastre, şi a ajuns un cântec foarte iubit. Talentul l-a moştenit de la ambii părinţi, dar şi de la bunici. Bunicul din partea mamei avea un glas superb, iar cel din partea tatălui era corist şi cânta în fanfara Vărădiei de lângă Oraviţa. Avea doar cinci ani când a început să cânte prin casă odată cu muzica Ioanei Radu şi a Mariei Lătăreţu , în timp ce acestea erau difuzate la Radio . Tot cinci ani avea cand , la Gradina Capitol din Timişoara , Tiberiu Ceia a cântat ” Cruce albă de mesteacăn” cântec învăţat de la tatăl său.
Debutul official a avut loc în anul 1967 , pe scena Operei din Timişoara. După terminarea Liceului „C.D. Loga” din Timişoara, a urmat Şcoala Tehnică Financiară timp de doi ani. Apoi a mers la Universitatea din Timişoara, unde visul sau era să termine Facultatea de Filologie. În 1967 a devenit profesor de limba şi literatura română, şi tot atunci a cântat în cadrul emisiunii de televiziune „Dialog la distanţă”, în concursul dintre Timişoara şi Iaşi. A câştigat şi adevenit oficial interpret de muzică populară în seara de 21 mai. La meseria de profesor a renunţat după 12 ani, timp în care a fost profesor şi la gimnaziu, şi la liceu. În perioada aceea începuse să fie chemat la spectacole . În 1978 a plecat definitiv din învăţământ A ales scena concertând alături de ansamblul Doina Oltului sub îndrumarea directorului Gheorghe Stan. Au urmat o serie de colaborări cu majoritatea orchestrelor din ţară.
Cele mai mari realizări au fost turneele pe care le-a făcut în America şi, în mod special, în Australia alături de bunul său coleg de scenă, regretatul Ion Dolănescu. Acesta din urmă i-a adus cea mai mare satisfacţie morală, dar şi financiară. Tiberiu Ceia şi-a iubit munca, concepţia, creaţia. A fost director de şcoală, director al Ansambluului Artistic “Banatul” din Timișoara și redactor şef, apoi director la Studioul TVR Timişoara și nu în ultimul rând realizator de emisiuni folclorice.
Fiecare întâlnire cu publicul drag a lui Tiberiu Ceia, era o mare sărbătoare.
Ne vor rămâne in memorie duetele de excepție alături de ION DOLĂNESCU…
A lansat numeroase piese, cel mai indragit dintre ele amintim: Sorocul din Banat, Frumoasă-i vecina noastră`, Din copită murgul bate, Eu mi-s Pavel din Banat, Drumul gării din Beclean, și multe altele…
A decedat la Timișoara la 29 martia 2023, la aproape 83 de ani.