PETRICĂ MÂȚU STOIAN

Petrică Mâţu Stoian s-a născut la 18 septembrie 1960 în Isverna, Plaiul Cloşanilor, judeţul Mehedinţi. Ca nepot al interpretei de muzică populară Domnica Trop a preluat o parte din cântecele artistei.

A studiat iniţial la Facultatea de Drept, dar nu a profesat pentru că marea lui pasiune a fost muzica. A făcut şi Conservatorul şi a lucrat că artist profesionist, mai întâi, la Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului din 1995, şi apoi a fost angajat al Ansamblului Maria Tănase din Craiova, oraş în care şi locuia până la finalul vieții

După ce şi-a făcut debutul în cadrul cunoscutei emisiuni a TVR ,”Tezaur Folcloric”, fiind prezentat  renumitei Marioara Murărescu, de către marea artistă Angelica Stoican, născută și ea pe Plaiul Cloșanilor. După această întâlnire, Petrică Mâţu Stoian a participat la numeroase festivaluri de folclor câştigând multe premii şi distincţii. A câştigat premiul I la festivalul „Maria Lătăreţu” de la Târgu Jiu din anul 1993 şi la festivalul „Cântecele românilor de pretutindeni” de la Drobeta Turnu Severin, din acelaşi an, precum şi primul loc în „Topul tinerilor interpreţi”, ediţiile 1994 şi 1995. organizat de redacția folclor din cadrul Radiodifuziunii Române.

În 1995, Petrică Mâţu Stoian a imprimat primul său disc Electrecord, „Aştept să răsară Luna”. În cariera sa artistică, Stoian a lansat zece albume cu mai multe melodii dintre care: „Plecai pe-o potecă mică”, „Cine-a fost mai vinovat”, „Dulce şi-e guriţa”, „Şi moşu’o fost băiat”, „Mândra mea floare de munte”, „Lina, Lina, Niculina”, „Mândruliţa de la Gorj”, „Hai să bem un păhărel”, „De la luna pân’la soare”, „Bea, omule, şi petrece”, „Făcui focul sub cazan” şi „Cum e astăzi, n-o fost ieri”.

A fost unul dintre cei mai apreciaţi şi respectaţi cântăreţi de muzică populară, datorită talentului său desăvârşit şi a unei carisme aparte, ceea ce i-a adus un mare succes, şi multă admiraţie.

sursa; HotNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.