NICOLAE SABĂU

NICOLAE SABĂU
Nicolae Sabău s-a născut pe 7 decembrie 1929, în comuna Cicârlău, județul Maramureș. A fost înconjurat de muzică de mic… “Măicuța mea a fost o femeie frumoasă cu un glas care ar stârni admirația multora. Cântecele ei o însoțeau la lucrul câmpului, în casă și ogradă sau în vie, la bucurii, dar mai ales la necazuri …”, mărturisea artistul.
cântece, Rosmarin în colțul mesei, Ratule cu iarbă rară, Pleacă trenul din Ardeal, Într-o sâmbătă spre seară, le-a cules din satul natal, elev fiind în școala primară, iar la liceu – Gheorghe Șincai – și-a continuat pregătirea intrând în corul liceului. Nicolae Sabău urcă pe scenă pentru prima oară la 16 ani şi emoţionează publicul cu piesele „Arză-te focul Gutâi” şi „Când am zis daina, daina”, dar participă la primul concurs de folclor în 1956 unde s-a remarcat prin substanța și timbrul original.
În anul următor, 1957, Studioul Teritorial de Radio Cluj îl invită pe adolescentul Nicolae Sabău să realizeze primele înregistrări cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Cluj, iar un an mai târziu, la Radio București, cu Orchestra Radioteleviziunii Române, dirijată de Victor Predescu. În anul 1959 ia ființă Ansamblul de cântece și dansuri al Sfatului Popular al Regiunii Baia Mare, instituție profesionistă de folclor, care îl promovează pe tânărul interpret Nicolae Sabău în spectacolul “Baia Mare în cântec și joc” alături de celebrul Felician Fărcașu. Nicolae Sabău a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice din Cluj şi are peste 200 de cântece culese şi publicate în 1981 în volumul “Din repertoriul cântăreţului maramureşean Nicolae Sabău.” Din dorinţa de a încuraja şi promova tinerii interpreţi (solişti vocali şi instrumentişti) a înfiinţat un festival- concurs de folclor românesc şi al minorităţilor în 1991 numit „Alină-te dor, alină”, unic prin natura premiilor acordate la aceea vreme: animale şi păsări de casă. Cele mai multe turnee în ţară şi în afara graniţelor (în țări ca Cehia, Polonia, Ungaria, Grecia, Algeria, Egipt, Sudan, Mongolia, China etc.) le-a făcut cu Sofia Vicoveanca, artistă pe care o apreciază pentru glasul şi profesionalismul său.
A urcat însă pe scenă şi alături de alţi artişti remarcabili, şi-i amintesc pe fraţii Ion şi Ştefan Petreuş, Dumitru Fărcaş, Angela Buciu, Valeria Petre – Predescu, Dumitru Dobrican, Emil Gavriş, Titiana Mihali, Viorel Costin, Tiberiu Ceia, Florica Bradu, Veta Biris, Sava Negrean – Brudașcu și mulți alții. Nicolae Sabău face parte din spița nobilă a renumiților interpreți de muzică populară din Transilvania: Alexandru Grozuță, Emil Gavriș, Felician Fărcașu, Dumitru Sopon, Ion Cristoreanu, Petre Săbădeanu, Valeria Peter – Predescu, remarcându-se prin substanța și timbrul original al creației sale artistice și interpretative.
Prin varietatea și bogăția repertoriului, Nicolae Sabău a reușit să pătrundă cu sensibilitate în conștiința iubitorilor muzicii populare autentice din țară și străinatate.
Casa artistului din comuna Cicârlău a fost transformată în muzeu al artei şi cântecului popular, iar acesta a lăsat-o moştenire comunităţii pentru a promova ideea artei autentice a ținutului maramureșan, codrenesc și oșenesc, a culturi tradiționale românești in general.
Nicolae Sabău a fost şi primar în perioada 2004 – 2008.
A decedat la 30 decembrie 2020 la Cicârlău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.