LUCREȚIA CIOBANU
Debutul artistei avea să vină la Valea Călugărească unde a cântat în deschiderea unui spectacol in fata marilor artiști de atunci Ioana Radu și Ion Luican, acompaniați de vioara nepotului lui Grigoraș Dinicu. În 1953 Lucreția Ciobanu participă la Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților unde a obținut mențiunea pe țară, interpretând două strofe din doina “Uite, bade-n ochii mei”. La îndemnul surorii sale și a divergențelor cu artista Ioana Radu, din cauza cântecului “De la moară pân’ la gară”, Lucreția Ciobanu decide să își creeze propriu repertoriu culegând folclor din zona Mărginii Sibiului, doar de la muzicanți ardeleni și bănățeni. Lucreția Ciobanu și Maria Tănase au deschis prima emisiune difuzată de Televiziunea Română, iar aparițiile ulterioare în emisiuni folclorice și-au pierdut numărul.
Artista a susținut concerte peste tot în țară, dar și în lume, ducând cântecele din Mărginimea Sibiului până în America și Canada. A concertat alături de marii artiști ai vremii ca Emil Gavriș, Ana Pacatiuș, Achim Nica devenind o clasica a genului folcloric alături de marii artiști Rodica Bujor, Maria Tănase, Maria Lătărețu, Ion Luican și Alexandru Grozuță.
De Lucreția Ciobanu sunt legate multe bijuterii ale muzicii populare românești. Interpreta s-a dedicat folclorului mai bine de 70 de ani, fiind supranumită „Doamna munților“, datorită abordării repertoriului păstoresc.