LUCREȚIA CIOBANU

LUCREȚIA CIOBANU

Voce de Aur, marea interetă a cântecului românesc, supranumită “Doamna Munților”….
Născută pe data de 27 octombrie 1924 în localitatea Topârcea, județul Sibiu. Artista a fost fascinată de mică de doinele cântate cu patos din fluier de oierii ce-și mânau turmele peste văi și dealuri. La doar 14 ani Lucreția Ciobanu părăsește Topârcea pentru a urma cursurile liceului Domnița Bălașa Brâncoveanu din București.

Debutul artistei avea să vină la Valea Călugărească unde a cântat în deschiderea unui spectacol in fata marilor artiști de atunci Ioana Radu și Ion Luican, acompaniați de vioara nepotului lui Grigoraș Dinicu. În 1953 Lucreția Ciobanu participă la Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților unde a obținut mențiunea pe țară, interpretând două strofe din doina “Uite, bade-n ochii mei”. La îndemnul surorii sale și a divergențelor cu artista Ioana Radu, din cauza cântecului “De la moară pân’ la gară”, Lucreția Ciobanu decide să își creeze propriu repertoriu culegând folclor din zona Mărginii Sibiului, doar de la muzicanți ardeleni și bănățeni. Lucreția Cio­banu și Maria Tănase au deschis prima emisiune di­fuzată de Televiziunea Ro­mână, iar aparițiile ulterioare în emisiuni folclorice și-au pierdut numărul.

Artista a susținut concerte peste tot în țară, dar și în lume, ducând cântecele din Mărginimea Sibiului până în America și Canada. A concertat alături de marii artiști ai vremii ca Emil Gavriș, Ana Pacatiuș, Achim Nica devenind o clasica a genului folcloric alături de marii artiști Rodica Bujor, Maria Tănase, Maria Lătărețu, Ion Luican și Alexandru Grozuță.

De Lucreția Ciobanu sunt legate multe bijuterii ale muzicii populare românești. Interpreta s-a dedicat folclorului mai bine de 70 de ani, fiind supranumită „Doamna munților“, datorită abordării repertoriului păstoresc.

Artista se stinge din viață la vârsta de 90 de ani, pe 30 septembrie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.