IDENTITATE PRIN CULTURĂ 31 august 1 septembrie 2023 Cetatea Medievală -Târgu – Mureș

               

IDENTITATE PRIN CULTURĂ

31 august 1 septembrie 2023 Cetatea Medievală -Târgu – Mureș

În perioada 31 august 1 septembrie 2023, în Cetatea Medievală din Târgu – Mureș, are loc ce-a de-a VI-a ediție a manifestări – „Identitate prin cultură”.  Acest proiect care încearcă să împletească în mod natural rădăcinile culturale românești cu tendințele lumii moderne, oferindu-le tinerilor și nu numai, oportunitatea de a redescoperi tradițiile și muzica autohtonă.

„Identitate prin cultură” este mai mult decât un proiect, este o invitație la descoperire, la cunoaștere și apreciere. Ne dorim ca beneficiarii proiectului să simtă rădăcinile culturale care le aparțin, să rezoneze cu ele și să le îmbrățișeze. Prin acest proiect, ne propunem să aducem la lumină patrimoniul cultural imaterial UNESCO și să îmbiem noile generații să-l cunoască, să-l prețuiască și să-l păstreze viu ca parte din identitatea lor.

Prin abordarea acestui proiect se propune o schimbare a percepţiilor asupra tradiţiilor, obiceiurilor şi folclorului, evidenţiindu-se valoric multicultualitatea judeţului Mureş. Proiectul de față se este un proiect cultural-educativ care se adresează unei categori mai largi de persoane, de toate vârstele (copii, tineri, adulți și bătrâni).

Asociația Culturală Mureșul Superior a fost fondată în anul 2013, la inițiativa unor tineri artiști, în vederea formării unei structuri care să gestioneze și să organizeze activități culturale și sprijinirea tinerilor artiști. Asociația își propune să sprijine și să valorifice potențialul unei bogate vetre folclorice din Transilvania, zona Mureșului, respectiv partea de nord a județului Harghita, prin sprijinirea tinerelor talente, interpreți, dansatori, meșteșugari, precum și a valorilor tradiționale din zonă.

Pentru realizarea scopului declarat, asociația își propune realizarea unei serii de activități, între care amintim:

ACTIVITATEA asociației se canalizează în primul rând pe organizarea de evenimente culturale, promovarea, conservarea și valorificarea tradiției, multiculturalismului. Pentru aceasta, membrii asociației derulează, pe tot parcursul anului, acțiuni de screening artiști, profesori și specialiști în vederea implementări proiectelor, precum și acțiuni de atragere de fonduri de promovare.

De asemenea, membrii asociației organizează evenimente artistice de dimensiuni mai mici, pe tot parcursul anului, în diferite locații din România, cu scopul de a dezvolta publicul și viața culturală a zonelor ce găzduiesc evenimentele.

Conștienți de nevoie continuă de formare și dezvoltarea profesională, membrii asociației organizează și participă pe parcursul anului la traininguri și ședințe de lucru ce au ajutat la dezvoltarea echipei și îmbunătățirea proiectelor.

Membrii echipei de proiect sunt persoane cu experienta în domeniul culturii, educației, folclorului muzical și coregrafic

Iată căteva dintre activitățile desfășurate de ACMS:

– Festivalul Toamnei, anul 2021, a constat în organizarea unui spectacol de folclor, în parteneiat cu Consiliul Județean Harghita și Primăria Sărmaș, îmbinat cu târgul de toamnă, ansambluri de artiști profesioniști și de amatori din localitățile învecinate, participarea producătorilor din localitatea Sărmaș și localitățiile învecinate, în colaborare cu Ansamblul Profesionist ”Rapsodia Călimanilor” din Toplița.

În cadrul proiectului au perticipat peste 50 de artiști și 2000 de spectatori. Impactul a fost pe măsură, evenimentul promovându-se pe social-media, Ardeal -TV si ziarul Informația Harghitei.

– Identitate prin Cultură – Din Zestrea Ardealului, Anul 2021

Proiectul cultural a constat în organizarea unui șir de evenimente (expoziție, târg de meșteri populari, ateliere demonstrative și două concert de folclor) in perioada 9-10.09.2021, in Cetatea Medievală din Tg.Mureș.

În cadrul evenimentului au participat meșteri populari, artiști amatori și consacrați din Ardeal.

Beneficiarii evenimentului evenimentelor au participat direct peste 100 de artisti și peste 1.000 de spectatori.

–  Din Ardeal în toată țara, Anul 2021

Proiectul cultural “Din Ardeal în toată țara”, a constat în organizarea unui concert de muzică populară în data de 08.11.2021, la sala de spectacole a Ansamblului Artistic Profesionist Mureșul, în parteneriat Ansamblul Artistic Profesionist Mureșul și Consiliul Județean Mureș..

În cadrul evenimentului au participat direct peste 60 de artisti și peste 400 de spectatori.

Ecouri de presă au fost pe masură. Evenimentul a fost mediatizat în presa scrisă, pe rețelele de socializare, cât și în cea audiovizuala și preluarea evenimentului de Radio Târgu – Mureș, Ardeal Tv, TVR Târgu – Mureș, TVR3, Ardeal TV, TV-As Târnăveni, în cadrul emisiunilor de gen.

 

– Identitate prin cultură “Din zestrea Ardealului”, anul 2022, Târgu Mureș. Grupul țintă au consumatorii de tradiții și muzică populară. Dimensiunea acestuia a fost la nivel național prin participarea artiștilor din toată țara, aproximativ 80 de artiști, peste 600 de spectatori prezenți  și promovarea acestuia prin partenerul TVR1, prin emisiunea Tezaur folcloric.

– Festivalul Toamnei, 2022, Sărmaș, județul Harghita. Grupul țintă comunitatea locală, consumatorii de tradiții, obiceiuri ți muzică populară, aproximativ 50 de artiști și peste 3.000 de participanți. Proiectul a fost promovat in social-media, Informatia Harghitei si Ardeal TV.

Toate manifestările Asociației Mureșul Superior sunt susținute atât de presa scrisă. Online si TV.

 

                                                                     ASOCIAȚIA CULTURALĂ MUREȘUL SUPERIOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.