VIOREL COSTIN
A fost un mare mesager al cântecului tradițional maramureșan, de pe Valea Izei.
Viorel Costin s-a nascut la poalele Gutaiului, in comuna Mara, la 7 august 1950.
Primele studii muzicale le face inca de pe bancile Liceului „Dragos Voda” din Sighetu Marmatiei, avandu-i profesori pe Witmann Cecilia si Ghizela Nemeth-Gontoiu care, descoperindu-i talentul il indruma spre canto-ul clasic, primul succes avandu-l in vara anului 1969 cu lieduri compuse de Frantz Schubert si Giacomo Carissimi la Festivalul Artistic National al Elevilor unde cucereste locul I. In acelasi an se inscrie la Facultatea de Muzica din cadrul Institutului Pedagogic Brasov. Dupa un șir de succese cu Ansamblul Folcloric “Miorița” din Brasov, la 23 noiembrie 1970 debuteaza la emisiunea-concurs „Steaua fara nume” al carui mare trofeu – inmanat la Baia Mare unde a cantat acompaniat de Ansamblul „Maramuresul” sub bagheta dirijorului Radu Voinescu – il cucereste la 1 noiembrie 1971. Urmeza colaborarea cu casa de discuri „Electrecord” din Bucuresti care ii va edita trei discuri intrate de atunci in fonoteca de aur a muzicii populare romanesti.
Muzica lui traieste in nenumaratele inregistrari si e vesnic vie in sufletul iubitorilor de folclor
Dupa absolvirea Institutului Pedagogic, in anul 1972 vine profesor de canto popular la Școala Populara de Arta din Sighet, iar din 1976 este angajat de Ansamblul „Maramuresul” din Baia Mare unde va activa doar un an, pentru ca in 1977 il gasim profesor de muzica la Sarasau, apoi la :coala nr. 4 (azi „Ion Buteanu”) din Sighetu-Marmatiei. Tot in aceasta perioada isi completeaza studiile la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti. Este o perioada fructuoasa pentru cariera interpretului, culege folclor, imprima discuri si casete audio si colaboreaza cu diferite ansambluri folclorice din tara printre care „Maramuresul” din Baia Mare, „Țapinarii” din Satu Mare, „Cercanelul” din Borsa, „Junii” din Valcea si, mai ales, cu Ansamblul „Mara” din Sighetu Marmatiei, face turnee in tara si peste hotare si se bucura in egala masura de aprecierea publicului dar si a specialistilor.
Viorel Costin a murit intr-un accident rutier, in centrul Sighetului, la 4 septembrie 1998. Dar muzica lui traieste in nenumaratele inregistrari si e vesnic vie in sufletul si inima iubitorilor de folclor autentic. Ca semn de respect, in baza Hotararii nr. 39 din 30 iunie 2005 a Consiliului Local Sighet, sala de spectacole „Studio” a Casei Municipale de Cultura din Sighetu-Marmatiei in care a rasunat de nenumarate ori glasul indragitului interpret, poarta numele de „Viorel Costin”.